2010/01/12

Regeringen tar bort kvoteringsregel

Läser dagens DN debatt och blir glad över att regeringen beslutat sig för att ta bort kvoteringsregeln i högskoleförordningen. Det är möjligt att tanken var god från början, men regeln om positiv särbehandling har onekligen fått helt oönskad effekt när unga tjejer som kämpat för att får höga betyg i gymnasiet blir bortkvoterade från bl a läkar- och veterinärutbildningar.

Är generellt sett emot all typ av kvotering - tror inte att det långsiktigt rätt väg att gå om man vill ha ett jämställt samhälle. Tycker självklart att det är önskvärt med en jämn könsfördelning i bolagsstyrelser, men man ska väljas in på kompetens, erfarenhet och på vad man kan tillföra styrelsen, inte för att man tillhör ett visst kön. Likaså ska alla individer, oavsett om man är kvinna eller man, ha samma möjligheter till utbildning men då måste man kunna konkurrera om platserna på lika villkor. Är en utbildning populär och det krävs höga betyg så måste det löna sig att kämpa under gymnasietiden, och det kan både killar och tjejer.

Blir allvarligt oroad när jag läser kommentarerna till Tobias debattartikel där några menar att gymnasieskolan sätter helt godtyckliga betyg (läs MVG) och att betygen därför inte kan fungera som urvalsinstrument. Finns det någon yrkeskår som det är så tillåtet att inkompetensförklara och att skälla på som lärarna??? Jag är övertygad om att en absolut majoritet av den svenska gymnsielärarkåren gör ett mycket seriöst och ordentligt jobb med betygsättningen och tar sitt arbete på fullaste allvar. Det är inte lätt att sätta betyg och det är inte heller lätt att tolka betygskriterier och för att få kvalitet i betygsättningen så måste skolan och lärarna arbeta regelbundet med att diskutera betyg och bedömning, och tror och hoppas jag att de flesta skolor gör. Förhoppningsvis kommer också den förnyade lärarutbildningen att innehålla mer om just betygsättning.

http://www.dn.se/opinion/debatt/positiv-sarbehandling-pa-hogskolan-avskaffas-1.1025168