2009/12/15
Debatt om osund konkurrens i KF
Folkpartiet i Sandviken stöttade motionen och reserverade sig mot beslutet att avslå den - det kan aldrig vara fel att göra en kartläggning för att se i vilken utsträckning kommunal konkurrens sker i Sandviken.
Hätsk debatt om osund konkurrens - Sandviken - www.arbetarbladet.se
Ny skollag på gång
Fast anställda lärare ska vara behöriga. Det framgick när utbildningsminister Jan Björklund (FP) på tisdagen presenterade lagrådsremissen om ny skollag.
http://www.dn.se/nyheter/politik/hardare-krav-pa-larare-i-ny-skollag-1.1014208
Nu väntar jag på förslaget om ny lärarutbildning och vallöftet om lärarlegitimation! Är stolt och glad över att tillhöra ett parti som agerar med sådan tydlighet när det gäller den svenska skolan.
2009/12/14
KS på Högbo Julmarknad
Hann dessutom med att handla lite julsenap och kryddor för egen del också och uppleva lite julstämning i ett vintervackert Högbo, så det kändes som en riktigt bra eftermiddag.
2009/12/06
Riksdagslistan fastställd
2009/12/02
Intressant dag om medborgardialog
Enligt föreläsarna och de undersökningar de hänvisade till så majoriteten av svenskarna intresserade av politiska frågor och vill delta i samhällsdebatten, men enbart ca 8% kan tänka sig att gå med i ett politiskt parti. Man engagerar sig helt enkelt på andra arenor och inte minst de sociala medierna som Facebook och Twitter har blivit stora mötesplatser.
När medborgarna väljer bort partipolitiken - hur skapar vi delaktighet på andra sätt? Vad gör Sandvikens kommun idag och hur kan man agera i framtiden? Hur kan vi använda oss av filmklipp och rörliga bilder på ett annat sätt? Hur kan vi utnyttja kommunens websida bättre?
Vilken typ av delaktighet är önskvärt i olika sammanhang och vilka verktyg använder vi?
Nu väntar fortsatt arbete med dessa frågor, ska bli intressant att jobba vidare.
Läs gärna mer på http://www.skl.se/medborgardialog
2009/11/25
Stopp för kommunala gym och kaféer
Den skärpta konkurrenslagen innebär att stat, landsting och kommuner inte får ägna sig åt verksamhet som snedvrider eller hämmar en effektiv konkurrens på marknaden. Den som ändå gör det kan fällas i domstol och få betala vite.
http://arbetarbladet.se/nyheter/1.1556345
En efterlängtad lagskärpning! Bra att riksdagen sätter ner foten!
2009/11/22
Nej till krav på medborgarskapskurs
För mig är detta ett tydligt exempel på demokrati. Partistyrelsen har gjort ett fantastiskt bra jobb och fått igenom den absoluta majoriteten av sina förslag, på samtliga områden, med stor enighet, men när det gällde ett fåtal punkter, varv en, att det "i princip skulle vara ett krav" för invandrare att gå en medborgarskapskurs där man "bekräftar att man tagit del av vilka rättigheter och skyldigheter man har och att man avser att delta i samhället och efterleva gällande lagar och regler" så blev det stopp. Majoriteten av landsmötesombuden delade helt enkelt inte denna åsikt utan ville ha en betydligt mjukare skrivning.
Debatten blev egentligen inte speciellt lång, men ganska stark. Vad menade Sabuni egentligen med att kursen "i princip ska vara ett krav"? Är det rimligt att man ställer de här kraven? Löser det problematiken? Många tog också upp att vi riskerar att spela SD i händerna och att det inte är bra att gå in i valrörelsen med oklarheter.
Jag tycker att vi ska erbjuda medborgarskapskurser men inte att de ska vara ett krav, och jag bestämde mig sent för att ge mig in i debatten, ville lyssna av den först. När det var dags för min tur så kunde jag också yrka bilfall till Lars Hanssons förslag att stryka "krav-meningen" och meningen med "rättigheter och skyldigheter". Ett kvinnligt ombud som jag pratat med tidigare under mötet kommer direkt efter mitt inlägg fram till mig och vi enas om att yrka att ärendet skickas till beredningsutskottet.
Ordförande ställer proposition och finner först att man avslagit yrkandet om att skicka ärendet till beredningsutskottet. Jag kräver votering och men ordförande vill på nytt avslå yrkandet. Jag begär rösträkning och vi får en knapp majoritet för att skicka ärendet till beredningsutskottet. High 5 till Tove och Stefan!
När beredningsutskottets förslag till ny lydelse sedan kommer så har man dock knappt ändrat någonting. Det nya förslaget ser nästan exakt ut som det gamla. Man har tagit bort ett par ord, men krav-meningen är helt oförändrad. Blir faktiskt förvånad. Vill man chansa? Varför har man inte valt att ändra lite mer, när så många har visat att de inte håller med?
Snabb överläggning om hur vi ska agera. När vi ska behandla förskaget så yrkar LUF:s ordf. och ett annat ombud på att att man stryker den andra hälften av förslaget - kravdelen m.m. och samma sak upprepar sig igen. Tycker personligen att det blev lite för mycket struket, men det är bättre med två klara alternativ. Ordföranden vill först klubba för avslag, vi begär votering, han vill klubba för avslag igen och vi begär rösträkning för andra gången. Det var helt enkelt väldigt svårt att se.... Spännande minuter och till slut så framgår det att 83 personer har röstat för att ta bort kravdelen och 71 personer ville behålla den. För mig som socialliberal var detta en seger. Det finns förslag, man röstar om dem, ibland vinner man, ibland förlorar man, den här gången vann vår linje. Sammanfattningsvis kan jag säga att landsmötet var en politisk kick! Politik är otroligt roligt och när man känner att man faktiskt kan påverka så är det ännu roligare!
2009/11/21
FP-nej till tredelad föräldraförsäkring
2009/11/20
JA till ett modernt statligt huvudmannaskap för skolan!
Starkt tal av Janne
2009/11/19
FP Landsmöte
På eftermiddagen var det utskottsarbete, vilket innebar Utbildning och Kultur för min del. Hade ursprungligen valt näringsliv, men fick byta till Utbildning. Helt OK, känner mig ju onekligen ganska bekväm med området....
Förslaget om att återföra huvudmannaskapet för skolan till staten väckte en viss diskussion i utskottet främst av ett ombud från Lund. Förstår hans argument då man i Lund har en politiskt ledning som satsar betydligt mer än riksgenomsnittet på skolan. Dock var det en klar majoritet i utskottet som var för en övergång till ett modernt statligt huvudmannaskap. Kul! Personligen argumentar jag utifrån främst tre anledningar. Likvärdig skola, läraryrkets status och brist på kompetens i kommunerna.
I övrigt blev det viss debatt om huruvida friskolor med dålig kvalitet skulle få dela ut vinsten eller inte, om TV-licensen fungerar eller om den bör avskaffas och om hur läraryrkets status faktiskt ska kunna höjas. I några fall blev partistyrelsens besvarade motioner och att-satser till bifall efter en del småändringar.
Av mina Gävlekollegor har jag förstått att LAS-frågan och frågan om tredelad föräldrarledighet förmodligen kommer att bli "heta". När det gällde föräldrarledighetsfrågan hade det varit väldigt jämt i utskottet.
Dessuton hann vi med att applådera vår blivande EU-kommissionär Cecilia Malmström.
2009/10/27
KS med proportionella val...
Helt OK med korta, effektiva besluts-KS för min del, jag uppskattar verkligen möten där ordförande koncentrerat och fokuserat driver mötet framåt.
Idag förlöpte även det ärende där det hade kunnat bli betydligt jobbigare diskussioner utan problem - val till KS AU. Trots att vi i Folkpartiet inte fick med en representant i det nyinrättade utskottet, vilkat vi yrkat på, så tycker jag att det blev ett bra, demokratiskt val. Tre ledamöter krävde proportionella val till utskottet och det var i detta fall tillräckligt för att så skulle ske. Utgången blev 2 ledamöter från S (Peter och Monica), en från C (Carl-Ewert), en från M (Riita-Liisa) och en från V (Karin). Visserligen, som sagt ingen Folkpartist, men ändå en bra representativitet.
Folkpartiet var tveksamma till inrättandet av ett KS AU, men nu är beslutet om inrättandet taget och valen gjorda, så det ska bli intressant att se hur det kommer att fungera i praktiken . Framför allt kanske hur det faktum att oppositionen nu finns med i beredningen kommer att påverka ärendehanteringen.
2009/10/26
KF och en nätt liten lunta till landsmötet...
Insåg att det var vältajmat att de kom just idag - första dagen på höstlovsveckan... Hade de kommit nästa vecka hade jag blivit lätt stressad - nu har jag lite mer tid och det kändes riktigt roligt att "sätta tänderna" i alla förslag och motioner. Efter samtal med vår länsombudsman fick jag också reda på att jag fått Utbildnings- och kulturutskottet på min lott istället för Näringsliv som jag valt i första hand. Med tanke på alla intressanta förslag inom utbildningsområdet (inte minst det om att återföra ansvaret för skolan till staten) så kändes det riktigt bra. Är det något område som jag känner väl och onekligen är rätt insatt i så är det ju utbildningsområdet.
Så, det blev en hel del politisk läsning under dagen, hade ju dessutom KF ikväll. Stod bara 5 ärenden på ärendelistan och inga som vållat några större diskussioner inom Fp Sandviken. Men, som vanligt när det gäller KF så kan man aldrig ta ut något i förskott... Ärendet om ändringen om valdistrikten vålladen en lååång debatt (onödigt lång enligt mig). Tyvärr blev det en hel del inlägg som bottnade i missförstånd och man inte helt kände till vilka regler som gäller vid våra val. I några fall hade man nog kunnat titta lite mer noggrannt i handlingarna också. Till slut blev faktiskt ordförande lite irriterad och det är inte likt honom... Ärendet avsåg en förändring av valdistriktsindelningen och att vi minskar antalet valdistrikt i Sandviken från 23 till 17, en befogad ändring föranledd av vallagens regler och några områden har slagits ihop etc. Det debatten istället kom att handla om var om det är odemokratiskt att det som en följd av förändringen ev. inte kommer att finnas en ordinarie vallokal i ett antal mindre ytterområden. I Fp yrkade vi rätt tidigt bifall till förslaget då vi anser att alla ändå har bra möjligheter att rösta genom t ex förtidsröstning (i närliggande lokaler), ombudsröstning etc. Vi har heller inte reagerat mot förslaget i KS. Efter en lång paus där S + C pratade igenom ärendet igen, så kunde vi till slut komma till punkt och gå vidare - och det blev till slut ett bifall. Tur att jag hade laddat med en mysig fika med sonen på Aldos tidigare på eftermiddagen :-)
2009/10/20
Låt staten återta anvaret för skolan!
Publicerat i dag. 00:50
Folkpartiets partistyrelse: Vi tar – som första parti – tydlig ställning för ett återförstatligande av skolan. Två årtionden efter den svenska skolans kommunalisering vet vi att resultaten inte blev bättre – de blev sämre. Det är därför hög tid att inför nästa mandatperiod föra en öppen och konstruktiv debatt om hur skolan ska styras i framtiden. Inför landsmötet i höst föreslår partistyrelsen att Folkpartiet ska verka för en övergång till ett statligt huvudmannaskap. Ett skäl för ökat statligt ansvarstagande är alla barns rätt till likvärdig utbildning. Ett annat är läraryrkets status och attraktionskraft, som drabbats hårt av det kommunala huvudmannaskapet, skriver ledamöterna i partistyrelsen Jan Björklund, Helene Odenjung och Torkild Strandberg.
http://www.dn.se/opinion/debatt/vi-vill-att-staten-atertar-ansvaret-for-skolvasendet-1.977905
Har väntat på den här debattartikeln ett tag eftersom Björklund sedan tidigare uttalat att han helst ser att staten återtar anvaret för skolan. Håller till fullo med - och som kanditat på Folkpartiets riksdagslista i Gävleborg är det även en av mina huvudpunkter.
Anser helt enkelt att de svenska kommunerna inte har klarat av uppdraget med den svenska skolan. Det är alldeles för stora skillnader mellan olika kommuner, det satsas för lite på den kommunala skolan, skolintresset och kompetensen bland beslutande fritidspolitiker är inte alltid på topp, fortbildningspengar har skrotats och lärarnas löner och status har tappat alldeles för mycket. Allt detta sammantaget gynnar varken elever eller det svenska samhället och därför måste vi koncentrera resurserna.
Är riktigt roligt att läsa kommentarerna på dn.se, där i princip samtliga börjar med Äntligen! eller Det var på tiden!. Nu gäller det att jobba på och övertyga resten av allianspartierna att detta är den enda vägen!
2009/10/15
FP-träff på Aldos Deli...
Dessutom passade vi på att fira vår nyblivna 80-åring Anna E, som är aktiv ledamot i äldreomsorgsnämnden. Blir jag 80, så hoppas jag att få vara lika pigg, glad och alert som Anna.
Ser fram emot fler liknande FP-möten och hoppas att de nya som var där vill komma fler gånger på våra möten.
2009/10/03
Riksdagslistan...
2009/09/28
Kort KF med kulturellt inslag...
Inledningen av KF var annars lite annorlunda i och med att Anna Jörgensdotter läste högt ur sin nya bok Bergets Döttrar. Två gripande avsnitt, som fick mig riktgt sugen på att köpa och läsa boken. Passande gitarrspel av Mattias Åberg skapade ytterligare en dimension.
2009/09/22
Vem är politiker i Gävleborg?
Man kan säga att rapporten består av två delar, en med en massa diagram om politikernas representativitet, åldersstruktur, utbildningsnivå m.m. och en del om hur allmänhetens förtroende ser ut för kommunal verksamhet och för politikerna.
Kan konstatera att politikerna i Gävleborg faktiskt är rätt representativa om man t ex tittar på hur många utlandsfödda och småbarnsföräldrar som finns bland politikerna i jämförelse med befolkningen totalt sett. Lite förvånande kanske, eftersom det ofta pratas om att de yngre sviker politiken. Tittar man på åldersstrukturen också så kan man dock misstänka att Gävleborgspolitikerna fick barn rätt sent, då gruppen yngre (18-29 år) är kraftigt underrepresenterade (8% jämfört med 16% ) medan det finns ungefär lika många politiker mellan 30-49 år som det finns bland befolkningen i övrigt.
När det gäller förtroendet för oss Gävleborgspolitiker så är det lite sämre. Man är visserligen ganska nöjd med den kommunala verksamheten, hur demokratin fungerar och hur Kommunstyrelsen, i den kommun man bor, sköter sitt arbete, men när det gäller hur mycket vi lyssnar på invånarna och hur pass kunniga vi är så blir betyget inte riktigt godkänt. Trist! Tycker vi har jobbat ganska mycket med demokratifrågorna i Sandviken under den senaste mandatperioden, framförallt i arbetet med Vision 2025, men det finns uppenbarligen väldigt mycket att göra. När det gäller kunskaps/kompetens-biten så har jag viss förståelse att betyget blir lågt. Att jobba heltid och samtidigt vara fritidspolitiker är rätt tufft och det är svårt att hinna med att sätta sig in i i allt på det sätt man egentligen skulle vilja. När det dessutom (delvis p.g.a just detta att det kan vara rätt svårt att kombinera arbete med politik) blir många avhopp och många nya politiker i nämnderna så blir det nog lätt så att politikerna inte upplevs så kunniga om verksamheten.
Vad lösningen på detta är kan man ju alltid diskutera. Behöver vi bli flera att fördela de olika uppdragen på eller är det bättre med fler hel- och deltidspolitiker? Hur som helst var rapporten om vilka vi är intressant att läsa.
2009/09/20
Kyrkoval 2009
t ex att man i vissa fall själv ska kunna välja vilken församling man vill tillhöra. Jag vill också verka för att man i första han verkar för att finna nya samverkansformer mellan församlingar istället för sammanslagningar och tycker det är viktigt att vi bevarar vårt kulturarv, både kyrkobyggnader och musiktraditionen.
2009/09/19
Facebook och bloggar avgör kommunvalet...
Sex av tio lokala toppolitiker tänker använda bloggar, Facebook, Twitter eller Youtube i valrörelsen nästa år, skriver Dagens Samhälle och hänvisar till en enkät. Ännu fler, 78 procent, tror att de nya sociala medierna kommer att spela en viktig roll i kampen om väljarna.
– Det är där människorna är nuförtiden, säger Robert Noord (S), oppositionsråd i Haninge.
Helt otroligt vad snabbt saker förändras egentligen, hur snabbt det har blivit mer eller mindre självklart att man som politiker ska finnas på Facebook, blogga, twittra och ha en egen hemsida. Bara orden är ju helt nya, visserligen helt typiska försvenskningar av engelska uttryck, men de används, de beskriver på ett bra sätt vad det handlar om och folk använder och förstår dem.
"Vi facebookar med varandra", sa jag när jag skulle berätta för en bekant på en konferens hur jag håller kontakt med några portugisiska och italienska jobbkontakter, och syftade naturligtsvis på den aktivitet vi har på Facebook som kommentarer etc.
Just det som oppositionsrådet i Haninge säger, att det är där människorna är nuförtiden, känns både konstigt och naturligt på en och samma gång. Naturligt därför att det är en sådan självklar del av mitt eget liv sedan ett par år tillbaka och konstigt därför att det fortfarande är väldigt många som knappt är en del av den digitala världen, som känner sig fruktansvärt osäkra med datorer och som aldrig skulle drömma om att varken blogga eller öppna konton på Facebook. Människor som inte har behov av att vara online, som kanske föredrar tystnaden i naturen och inte förstår vad de ska ha en mobiltelefon till. Denna grupp är stor, har integritet och jag respekterar dem (och ibland nästan avundas dem) för deras val. När det sedan drar ihop sig till val så är det därför så himla viktigt att inte glömma dessa vanliga, icke "facebookande" människor vars röst är precis lika viktig.
2009/09/08
Styrelsemöte med länet och liberala kvinnor...
I länsförbundets remissvar vill vi även bl a prioritera utbyggnad av dubbelspår mellan Sundsvall och Gävle, prioritera Gävle Hamn som regionalt transportcentra och satsa på fler snabba busslinjer.
Bildandet av Liberala kvinnor i Gävleborg och nyheten om regeringens extra pengar till kommunerna var andra positiva saker på dagordningen.
2009/04/13
47,4 miljoner till Sandviken!
Dessutom aviserar regeringen att man vill göra förändringar när det gäller kommunernas balanskrav - d.v.s. det ska bli lättare "att samla i ladorna" under goda år för att sedan använda pengarna när de behövs bättre. Folkpartiet har drivit det kravet länge, så förslaget är mycket välkommet! Personligen hoppas jag att de här förändringarna blir verklighet inom en snar framtid - tror det skulle underlätta den kommunala planeringen på flera sätt och även underlätta för de olika verksamheterna att kunna fördela medel över några fler år år än ett enda. Kommer att följa utvecklingen med stort intresse!
2009/04/07
Skoldebatt i TV och 17 nya miljarder...
Välkomnar regeringens 17 miljarder till kommunerna under de kommande åren och hoppas att vi nu kan fokuserar diskussionerna i kommunen på att komma till rätta med vår ekonomi och med vilka prioriteringar som ska gälla. Måste tyvärr säga att det varit lite för mycket missnöjeskommentarer om uteblivna bidrag från regeringen från s-sidan. Har lite svårt att förstå kommentarerna och efterlyser en mer självkritisk reaktion från den s-ledda majoriteten i Sandviken. Vilka har haft ansvaret för Sandvikens ekonomi under de senaste åren när vi haft högkonjunktur i Sverige? Vilka prioriteringar har man gjort? Kunde man kanske gjort annorlunda? Det är tuffa år som väntar med minskade skatteintäkter och att tvingas gå igenom ekonomin ordentligt och göra nödvändiga effektiviseringar under 2009 är en nyttig läxa för kommunen. Men med löften om ökade statsbidrag under de kommande tre åren så kan vi också planera framåt.
Debatt med Björklund på UR
Lät TV:n stå på efter morgonnyheterna i morse och fick se en knepig debatt med Jan Björklund och en vänstersympatisenande pedagogikforskare i det UR-program som följde. Jag förstår faktiskt inte varför man hela tiden envisas med att sätta betyg, kunskapsfokus och arbetsro i motsatsförhållande till skolutveckling? För mig finns det inga sådana motsatsförhållande. Folkpartiet vill han en skola som värnar om den enskilda elevens rätt till kunskap, barns rätt till att lära sig läsa, skriva och räkna, en skola med välutbildade, behöriga lärare där det råder arbetsro på lektionerna, en skola som sätter individen i centrum och skapar möjligheter för unga människor att växa, forma sina egna liv och förändra sin omgivning.
Jag finner ingenting i Folkpartiets programförklaringar om skolan där det står att jag som lärare inte längre ska bedriva intressant och varierande undervisning och ingenting om att man inte längre ska forska kring lärande eller bedriva skolutveckling. Tvärtom vill FP satsa på grundforkskning och höja forskningsanslagen och man vill också stärka lärarrollen och bl a införa lärarauktorisation. Men, ska vi kunna behålla arbeten och välstånd i Sverige måste vi möta den ökande globala konkurrensen med mer kunskap och för detta krävs en bättre skola!
Jag undrar faktisk om de lärare, rektorer och forskare som skrivit på uppropet om regeringens skolpolitik överhuvudtaget gett sig tid att läsa igenom och sätta sig in i vad Folkpartiet, Björklund och regeringen faktiskt vill med sin skolpolitik. Kan det möjligen vara så att det är först och främst vänstersympatisörer som råkar vara verksamma inom skolområdet som skrivit på?
2009/04/06
Länsförbundsstyrelse i Bollnäs...
Ikväll var det iallafall möte i Bollnäs. Ganska kort och formellt den här gången eftersom en stor del bestod i att konstituera styrelsen. Annars var det mest kampanjer och aktiviteter inför EP-valet som diskuterades. Hoppas att vi kan mobilisera lokalföreningen lite extra under några av april- och majdagar och nå ut med vår EU-politik. Det blev också tydligt att valet 2010 inte alls är speciellt långt borta - redan nu i vår är det hög tid att ta fram förslag på kandidater för riksdagslistan, så att provval kan ske in höst. Hösten kommer bli både intensiv och intressant för min del eftersom jag i år är en av fyra landsmötesombud. Ska träffas hela landsmötesgruppen efter påsk för att diskutera ev. motioner m.m. och sen är det minilandsmöten i oktober. Ska bli riktigt roligt!
2009/02/18
Statliga bilfabriker - nej tack!
Ur SvD 2009-02-18
– Svenska staten är inte beredda att äga bilfabriker. Vi kan inte riskera skattebetalarnas pengar, det är inte Monopol vi spelar, säger Maud Olofsson.
– Vi stänger dörren från svenska regeringens sida när det gäller att ta över bilfabriker. Det är inte vår plan och inte vår affärsidé och vi tycker inte att det är ett realistiskt alternativ, säger Maud Olofsson och fortsätter:
– Däremot är Saab fullt av duktiga människor vars kunnande vi har anledning att ta vara på.
Självklart ska inte staten ta över bilfabriker och framför allt inte bilfabriker som de största privata ägarna i världen inte lyckats få att gå med vinst och därför vill göra sig av med. Tyvärr måste samma regler gälla för SAAB som för andra företag. Ett företag måste (i alla fall på lång sikt) gå med vinst. Och tyvärr är det just rekonstruktion eller konkurs det kan bli fråga om efter en längre tid med stora förlustsiffror. Regeringen kan stötta och underlätta på många sätt i en lågkonjunktur men inte genom att ta över olika privata företag. Marknadsekonomi är marknadsekonomi.
2009/02/17
Unga som tror på demokrati och som vill påverka
Läste också i Arbetarbladet om en f.d. elev, Daniel Persson, som startat ett nationellt uppror för att rädda apoteken. Jag delar inte alls hans uppfattning, men jag respekterar hans farhågor och hans argumentation och jag blir så glad över att se att kunskaper och engagemang tillsammans kan göra skillnad och att övertygelsen om att det går att påverka finns där.
http://arbetarbladet.se/nyheter/sandviken/1.526920
2009/02/14
FP i Sandviken motionerar om miljöteknik
Arbetarbladet uppmärksammade vår senaste motion om grön teknik. Kul! Dessutom fick jag ovanligt många positiva kommentarer under fredagen.
Fp i Sandviken har under det senaste året profilerat sig genom ett flertal motioner med miljöprofil. Mycket tack vare vår ordförande Alf Olsson som som har har ett stort intresse för dessa frågor och är mycket kunnig inom området. I den senaste motionen föreslår vi att kommunens näringslivsenhet får i uppdrag att skapa ett projekt med syfte att utvidga utbudet av produkter och tjänster inom näringslivet i Sandviken med tyngdpunkten lagd på miljöteknik. Detta då vi tror att det inom denna sekor kommer att ske en positiv utveckling som kan stärka företagen och möjliggöra exportframgångar. För att klara detta måste både forskare, näringsliv och politiker samarbeta.
Motionen i sin helhet
Motion om ökad grön produktion i Sandviken
Bakgrund
Det finns många mindre och medelstora företag i Sandviken som är relativt framgångsrika i sina produkt- och tjänsteområden. På sikt kommer kanske förutsättningarna för den nuvarande inriktningen att förändras av olika skäl. Det finns flera anledningar att se framåt och få inspiration mot nya marknader för tjänster och produktområden inom miljöteknikområdet.
Yrkande
Att näringslivsenheten får i uppdrag att skapa ett projekt med syfte att utvidga utbudet av produkter och tjänster inom näringslivet i Sandviken med tyngdpunkten lagd på miljöteknik. Inom denna sektor kommer att ske en positiv utveckling som kan stärka företagen och möjliggöra exportframgångar.
För att lyckas med detta är det nödvändigt att skapa förutsättningar för ett mera ingående samarbete mellan forskare, näringsliv och politiker. Vidare att främja och utveckla högskolesamarbeten och institutionsnätverk samt att främja och utveckla export av produkter och tjänster.
Folkpartiet liberalerna i Sandviken 2009-02-09
Olov Göransson Nils-Gunnar Kempe Helena Sjöberg
Ur Arbetarbladet 2009-02-13
FP i Sandviken föredrar miljöteknik
Sandviken I veckan gick Folkpartiets Hans Backman ut med att regionen ska satsa på kärnkraft. Men Folkpartiet i Sandviken vill i stället att kommunen ska främja miljöteknik.
Hoforspolitikern Hans Backmans (FP) utspel om ett kärnkraftskluster i Gävletrakten, med en kärnkraftsinriktad högskoleutbildning, följs nu av att Folkpartiet i Sandviken vill att kommunen ska satsa på att bli framstående i miljöteknik.
I en motion vill folkpartisterna Olov Göransson, Nils-Gunnar Kempe och Helena Sjöberg att näringslivsenheten ska sätta igång ett projekt som ska resultera i att utbudet av produkter och tjänster med inriktning grön teknik ska utvidgas.
”Inom denna sektor kommer att ske en positiv utveckling som kan stärka företagen och möjliggöra exportframgångar”, skriver de. "För att nå dit krävs ett större samarbete mellan forskare, näringsliv och politiken", menar de.
2009/02/03
Upplyftande KF-möte
Mötet var en del av kommunens visionsarbete och med anledning av detta hade 5 olika fokusgrupper bjudits in. Där fanns representanter för nyinflyttade, för invandrare, några barn från kulturskolan, gymnasieungdomar samt 4 personer från kommunens ytterområden.
Samtliga ledamöter delades in i 5 olika grupper och sen fick varje KF-grupp möjlighet att samtala med respektive fokusgrupp under ca 20 minuter.
Det blev ett antal jätteroliga och intressanta möten. Flera härliga, engagerade människor som hade massvis att bidra med och som ville något. Människor som fick mig och andra att tänka på Sandviken på ett annat sätt, som hade nya idéer och som gärna delade med sig av dem.
Det kom upp ett antal saker men några var genomgående. Vikten av bra kommunikation, av kontaktytor och mötesplatser samt vikten av öppenhet och tolerans för att människor av olika.
Ser fram emot ett internationellt café i Vallhovskyrkan på söndag och ser fram emot att jobba vidare med visionen, trots att jag tyvärr missar en av KS-dagarna.
2009/02/01
Skolverkets rapport ingen rolig läsning...
Tillbringade gårdagskvällen med att "snabbläsa" igenom Skolverkets rapport om grundskoleelevers kunskapsinhämtning och studiemiljö och det var faktiskt ingen rolig läsning. Framför allt inom MA/NO-området så har har Sverige kraftigt försämrat sina placeringar jämfört med andra länder oavsett om man utgår från PISA, PIRLS eller TIMSS. De svenska elverna har presterat sämre och det gäller flickor såväl som pojkar, svaga och duktiga elever.
Men vad beror det på då? Ja, när det gäller återinförandet av nationella prov och betyg i de tidiga årskurserna är jag säker på att det är ett steg i helt rätt riktning. Det har varit alldeles för få kontrollstationer de senaste åren. Likaså är det självklart att vi måste ha en attraktiv lärarutbildning av hög kvalitet som ställer ordentliga krav på sina studenter. En lärarutbildning som är stadieuppdelad och som inte släpper igenom vem som helst bara för att man får betalt per utexaminerad student med följd att vissa examensarbeten och uppsatser godkänns trots att de håller så låg kvalitet att de inte hör hemma inom en högkole/universitetsutbildning.
Fler speciallärare som är proffs på elever med speciella behov är en självklarhet och lärlingsutbildningar tror jag stenhårt på för de ungdomar som är mer praktiskt än teoretiskt lagda, kanske redan vet vad de vill jobba med och trivs och lär sig bättre på en arbetsplats än i skolan.
Studiedisciplin är viktigt, men jag tolkar det inte som att vi nödvändigtsvis måste tillbaka till någon slags katederundervisning igen. Efter alla år dom lärare så vet jag att det är av otroligt värde att kunna variera undervisningen och jobba med både föreläsningar, större individuella uppgifter, bikupor, grupparbeten, klassdiskussioner, större och mindre temaprojekt, film m.m m.m.
Sen är det nog tyvärr så att dels kommer det att ta lång tid innan vi alla dessa åtgärder märks i PISA och TIMSS-undersökningar och gör man inget åt lärarnas löner och möjlighet till att avancera inom yrket så är jag rädd att det kommer att ta väääldigt lååång tid. Tyvärr. Jag hoppas bara att Björklund & co får fortsätta att räta upp skolan även efter nästa val.
2009/01/23
Spårbilar
Spårbil kan bli framtidens melodi
Eldrivna förarlösa spårbilar är självklara inslag i framtidens kollektivtrafik, anser ett antal svenska kommuner. De möttes på fredagen för att med trafikexperter diskutera hur utbyggnaden av spårbilsnät ska kunna snabbas på i Sverige.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=876647
Tyvärr var man inte intresserad i Sandvikens kommun att titta närmare på spårbilar och min motion avslogs, men jag följer med intresse diskussionerna om spårbilar och är övertygad om att vi med tiden kommer att se dem i flera svenska kommuner. Kanske även i Sandviken, någon gång i framtiden, vem vet?
2009/01/10
På bandy med KS
Riktigt roligt att prata med så många olika människor, även om några var lite lätt stressade och inte alls hade lust att svara på frågor om Sandviken när det började dra ihop sig till matchstart... De flesta jag pratade med svarde positivt på frågan om hur de upplevde Sandvikens kommun, även om några nämnde trångsynthet och felprioriteringar. Man uppskattar att det är nära till allt, både fjällvärld och storstad, att det finns både kultur och friluftsliv och man tycker Sandviken är en lagom stor stad att bo i. På frågan vad de ville utveckla, så återkom centrumhandeln och Göransson Arena som de vanligaste svaren, men även skolan. Man vill att det ska finnas ännu fler affärer i centrum att mer av skolans pengar ska gå direkt till lärare och elever och man hoppas på att den nya arenan ska generera större konserter och andra större evenemang.
Även SAIK-maskoten Pigge ställde upp för en kortare intervju och lät mig förstå att han såg fram emot nya upplevelser på Göransson Arena men däremot ville han inte rikigt svara på hur gammal han var ;-)
Träffade kommunalrådet P nere på stan tidigare idag och vi var helt överens om att den här typen av aktiviteter borde vi genomföra oftare!
http://arbetarbladet.se/nyheter/sandviken/1.432431