Har ägnat kvällen åt att läsa igenom SKL-rapporten Vem är politiker i Gävleborg?
Man kan säga att rapporten består av två delar, en med en massa diagram om politikernas representativitet, åldersstruktur, utbildningsnivå m.m. och en del om hur allmänhetens förtroende ser ut för kommunal verksamhet och för politikerna.
Kan konstatera att politikerna i Gävleborg faktiskt är rätt representativa om man t ex tittar på hur många utlandsfödda och småbarnsföräldrar som finns bland politikerna i jämförelse med befolkningen totalt sett. Lite förvånande kanske, eftersom det ofta pratas om att de yngre sviker politiken. Tittar man på åldersstrukturen också så kan man dock misstänka att Gävleborgspolitikerna fick barn rätt sent, då gruppen yngre (18-29 år) är kraftigt underrepresenterade (8% jämfört med 16% ) medan det finns ungefär lika många politiker mellan 30-49 år som det finns bland befolkningen i övrigt.
När det gäller förtroendet för oss Gävleborgspolitiker så är det lite sämre. Man är visserligen ganska nöjd med den kommunala verksamheten, hur demokratin fungerar och hur Kommunstyrelsen, i den kommun man bor, sköter sitt arbete, men när det gäller hur mycket vi lyssnar på invånarna och hur pass kunniga vi är så blir betyget inte riktigt godkänt. Trist! Tycker vi har jobbat ganska mycket med demokratifrågorna i Sandviken under den senaste mandatperioden, framförallt i arbetet med Vision 2025, men det finns uppenbarligen väldigt mycket att göra. När det gäller kunskaps/kompetens-biten så har jag viss förståelse att betyget blir lågt. Att jobba heltid och samtidigt vara fritidspolitiker är rätt tufft och det är svårt att hinna med att sätta sig in i i allt på det sätt man egentligen skulle vilja. När det dessutom (delvis p.g.a just detta att det kan vara rätt svårt att kombinera arbete med politik) blir många avhopp och många nya politiker i nämnderna så blir det nog lätt så att politikerna inte upplevs så kunniga om verksamheten.
Vad lösningen på detta är kan man ju alltid diskutera. Behöver vi bli flera att fördela de olika uppdragen på eller är det bättre med fler hel- och deltidspolitiker? Hur som helst var rapporten om vilka vi är intressant att läsa.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar